Als ik jou vraag wie je bent, wat antwoord je me dan?

identiteit

De meeste mensen antwoorden met hun naam. Je naam is synoniem met je identiteit. Toch kun je daar vraagtekens bij stellen. Want bén jij jouw naam? Voor welke waarden of reputatie staat jouw naam? Wat zegt jouw naam over jou? Wat voor mening hebben mensen over jou als ze jouw naam horen?

Wij hebben de naam van onze kinderen niet gekozen op grond van de betekenis ervan, maar omdat we de namen mooi vonden. Wij houden ons over het algemeen niet bezig met de betekenis van namen. Maar, wat zou je dán moeten antwoorden? Als ik wat dieper doorvraag op wie je bent, volgt na de naam meestal het beroep. Zo van: ‘ik ben vrachtautochauffeur’. Het kan zijn dat je dit een geweldig beroep vindt, maar als je dit bént dan identificeert jou dat. Ik hoop van harte dat je méér bent dan jouw beroep! Want jouw beroep is één van de dingen die je dóet en niet wat je bent. Althans, het vormt één van de aspecten van wie jij bent.

De vraag waar deze blog mee opent is kennelijk lastiger te beantwoorden dan je denkt. Bekijk het eens van deze kant. Als je deze vraag niet over jezelf maar over een ander zou beantwoorden, wat zou je dan antwoorden? Stel dat de vraag is: ‘wie is Arjan Koopmans‘. Dan hoop ik toch dat je, naast mijn beroep ook zegt dat je mij kent als Christen. Misschien geef je nog meer kenmerken, zoals: sporter, schrijver, vader, echtgenoot.  En ik hoop ook dat je enkele waarden noemt. Zoals: integer, behulpzaam, kalm. Opmerkelijk; anderen hebben over het algemeen een completer beeld van jou dan jijzelf…!

Meestal wordt dit bij je begrafenis pas uitgesproken maar dan heb je er niets meer aan en kun je dat beeld over wie jij bent niet meer aanpassen. Het loont daarom om in een eerder stadium anderen eens te vragen welk beeld zij van jou hebben. Het zal je verbazen. Bovendien kun je het nu nog veranderen. Dat doe je door voor jezelf te bepalen, wat je zou willen zijn. Welke reputatie of identiteit zou jij aan jouw naam willen koppelen? Tegenwoordig noemen we dat: personal branding. Als de dit heel duidelijk bepaald en omschreven hebt, kun je daarnaar leven. Voor mijzelf als Christen, wil ik in de eerste plaats zijn wie God wil dat ik ben. De Bijbel is daar duidelijk over; God wil dat wij worden zoals Hij. God heeft Zij Zoon Jezus aan ons gegeven, zodat wij op die manier een goed beeld krijgen over de identiteit van God de Vader. Over wie de Here Jezus is, kunnen we namelijk heel veel lezen en ervaren.

God zelf zegt over Zichzelf: ‘Ik ben’. Dat is zijn antwoord op de vraag die Mozes stelt, als hij aan God vraagt wie God is. ‘Ik ben’ lijkt een vreemde naam. Maar ik vind hem geniaal. Want elke andere naam die God zou geven, zou maar één kant van Zijn veelzijdigheid geven. Geen enkele naam kan de grootsheid van God bevatten, op deze enkele naam na; ‘Ik ben’. In deze naam zit álles. Overigens vinden we in de Bijbel nog tientallen andere namen voor God. Al die namen bijelkaar geven meer beeld van wie God is. Elke naam afzonderlijk is te beperkt. Bij mensen werkt dat soms ook zo, dan krijgen zij zogenaamde ‘bijnamen’.

Na onze dood zullen wij voor God verschijnen. Als je in de Zoon van God gelooft zul je voor eeuwig bij Hem mogen zijn. (Joh. 5: 21-24. Dan zul je van Hem een nieuwe naam krijgen. Een naam die wél jouw identiteit weergeeft. Wat een mooie naam zal dat zijn! Hoeveel moeite ga je doen, om nu in het heden aan de betekenis van jouw naam te werken? Hoe jij wilt dat jouw identiteit is en waarvan jij graag wilt dat anderen jou zo gaan zien?

Als je wilt kan ik je daarbij helpen. Neem gerust contact met me op. Zou je in ieder geval eens willen reageren op dit artikel?

Bedankt, Arjan